Verstrenging EPC-norm dakisolatie noodzakelijk

VCB wil dat verstrenging trapsgewijs over periode van drie jaar gebeurt

Vanaf 1 januari 2020 kan het ontbreken van dakisolatie voldoende zijn om een woning ongeschikt te verklaren, indien niet voldaan is aan een globale EPC-norm. De norm werd vastgelegd op een maximaal EPC-kerngetal van 600 voor een open bebouwing, 550 voor een halfopen bebouwing, 450 voor een gesloten bebouwing en 400 voor een appartement. De huidige, gemiddelde cijfers van de Vlaamse woningen – 348 voor een halfopen bebouwing, 296 voor een gesloten bebouwing en 295 voor een appartement – geven evenwel aan dat dit niet ver genoeg gaat. Daarom dringt een ambitieuze verstrenging van de norm zich op.
De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) stelt voor om die verstrenging trapsgewijs aan te pakken en over een periode van drie jaar. De stelselmatige aanpak komt tegemoet aan de verzuchtingen van eigenaars die de deadline van 1 januari 2020 met rasse schreden zien naderen. Daarnaast is het ook voor aannemers onmogelijk om de komende maanden honderdduizenden daken te isoleren.
De mogelijke sancties bij een ongeschiktverklaring zijn niet van toepassing als de woning door de eigenaar zelf bewoond wordt. In de praktijk betekent dit dat eigenaars-verhuurders eerst tot actie moeten overgaan. In totaal wachten meer dan 194.000 woningen – sociale woningen en woningen op de private huurmarkt – op een energetische renovatie met isolatiewerken aan het dak. Om te voldoen aan de langetermijndoelstellingen en om een premie te krijgen, moet de dakisolatie minstens een R-waarde van 4,5 m²K/W hebben.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij RoofTech 

RoofTech maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.