Panasonic PV-systemen leveren systeemefficiëntie van meer dan 70%

Vergelijkingsportal toont efficiëntie van fotovoltaïsche HIT®-panelen


’s-Hertogenbosch, 17 september 2020 – Fotovoltaïsche systemen (PV-systemen) die gebruik maken van Panasonic-modules realiseren een systeemefficiëntie van 70%. De panelen laten hiermee de concurrentie achter zich. Dat blijkt uit cijfers van SunReport, een dienst die installateurs in staat stelt de werking van PV-systemen te verifiëren.
 panasonic
SunReport is een online portal die de prestatie van geregistreerde PV-systemen vergelijkt en evalueert. De berekening is gebaseerd op de prestatieratio van het systeem, wat de verhouding weergeeft tussen de daadwerkelijke en theoretische opgewekte hoeveelheid energie. Voor de daadwerkelijke productie wordt gebruik gemaakt van cijfers van Gestore Servizi Energetica, een door de Italiaanse staat erkende specialist in duurzame energie en energie-efficiëntie. Deze data wordt vergeleken met theoretische cijfers aangeleverd door fabrikanten. De berekening kijkt ook naar gegevens over de zonnekracht van EUMETSAT, een overheidsorganisatie die data, afbeeldingen, satellietgegevens en meteorologische producten levert op het gebied van klimaat.
 
Data van 28.000 PV-systemen
SunReport beschikt over cijfers van in totaal 28.000 PV-systemen, waarvan de meeste meer dan tien jaar in gebruik zijn. Uit een analyse eind 2019 van gegevens over vaste installaties met een vermogen van minimaal 500 kW blijkt dat installaties met Panasonic HIT®-modules een prestatieratio van 0,707 realiseren. De HIT®-zonnepanelen zijn hiermee het meest efficiënte systeem van alle onderzochte modules die in tenminste 500 installaties worden gebruikt. 
 
"We zijn in 2006 opgericht voor de ontwikkeling van een eenvoudig te gebruiken tool voor het monitoren van alle PV-systemen die beschikbaar zijn voor installatie-eigenaren en installateurs. Met als doel hen inzicht te geven in dalingen van de energieproductie. De grote hoeveelheid data waarover wij beschikken is ook bruikbaar voor het analyseren van de prestatie van op de markt beschikbare modules", legt Nicola Raffaele Di Matteo, founding partner van SunReport, uit.
 
Prestaties blijft op lange termijn op peil
Fabrizio Limani, Senior Manager Solar Division bij Panasonic Solar, voegt toe: "De gegevens van SunReport zijn niet alleen een belangrijke maatstaaf voor de prestatieratio, maar ook een uitstekende tool voor het analyseren van de afname in moduleprestaties na verloop van tijd. Sommige gemonitorde systemen zijn sinds 2007 in gebruik.” 
 
Panasonic presteert op dit vlak goed. Het Japanse bedrijf investeert al veertig jaar in research & development op het gebied van zonne-energie en PV-systemen. De HIT® PV-modules worden geproduceerd in de productiefaciliteiten van het voormalige Sanyo. Hierbij wordt gebruik gemaakt van heterojunctietechnologie, waarbij kristallijn wordt gecombineerd met een dunne film. De producten worden geleverd met 25 jaar garantie. Daarnaast garandeert Panasonic dat de producten aan het einde van hun 25-jarige levensduur 86,4% van het opgegeven vermogen opleveren.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij RoofTech 

RoofTech maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.