Bouw draait op volle toeren

Freelancer moet antwoord bieden op tekort aan arbeidskrachten

De bouwbarometer blijft het goed doen. In het tweede kwartaal van 2019 scoort hij een klein beetje lager dan in het eerste kwartaal, maar 100,8 is toch een goed cijfer. Daarnaast zijn quasi alle parameters positief. Vooral het werkvolume ligt hoog, want de orderboekjes zijn tot ver in de tijd gevuld. 33% van de bouwbedrijven is zeker dat ze minstens nog zes maanden fulltime aan de slag zal zijn, 15% heeft werk voor meer dan negen maanden.
Over het algemeen zijn de Vlaamse bouwondernemers dus nog altijd optimistisch. Toch kampt de bouwsector met een paar hardnekkige pijnpunten. Ondanks het hoge werkvolume, herstellen de prijzen zich niet. Slechts 56% van de bouwbedrijven zegt dat de huidige prijzen winstgevend zijn. Ook de krappe arbeidsmarkt is een probleem. Heel wat vacatures geraken niet ingevuld en het tekort aan geschoold personeel remt de verdere groei van de bouwbedrijven. Dat uit zich in een hogere vraag naar overuren.
Er is dan ook een structurele oplossing nodig voor het nijpend tekort aan arbeidskrachten. 65 tot 70% van de bouwbedrijven wil bijvoorbeeld met een gerust hart kunnen samenwerken met freelancers. Dat zijn echte zelfstandigen die samenwerken met andere zelfstandigen en met arbeiders van bouwbedrijven. Om te vermijden dat de inspectiediensten die samenwerking bestempelen als schijnzelfstandigheid – ook al is er geen sprake van fraude of sociale dumping – vraagt Bouwunie een aanpassing van de Arbeidsrelatiewet.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij RoofTech 

RoofTech maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.