15% meer starters in de bouw

Freelancers in de bouw nodig om tekort aan bouwvakkers op te vangen

Vorig jaar startten in Vlaanderen 6.136 nieuwe bouwbedrijven. Dat waren er 810 meer dan in 2017, een stijging met 15%. Het aantal nieuwe ondernemingen zit al een paar jaar in de lift. De eerste cijfers voor 2019 geven aan dat deze trend zich doorzet.
Dat er meer mensen brood zien in de bouwsector is niet abnormaal. Sinds de afschaffing van de vestigingswet in Vlaanderen zijn er minder drempels om aan de slag te gaan in de bouw. Bouwunie juicht het ondernemerschap toe. “Het is prima dat er meer bouwondernemers zijn, want de sector heeft nood aan vers bloed. Er is onvoldoende instroom van werknemers. Freelancers of zelfstandige bouwondernemers zijn meer dan welkom om dit tekort in te vullen. Starten moet ook eenvoudig zijn, met weinig rompslomp. Maar liefst wel mét de nodige kennis van zaken”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. Bouwunie is nog altijd ongerust over de afschaffing van de vestigingswet in Vlaanderen. Wat dit precies tot gevolg zal hebben, is nog koffiedik kijken. De vestigingsreglementering zorgde ervoor dat ondernemers een minimum aan bedrijfskennis en technische bagage hadden. Onontbeerlijk om met succes een zaak op en uit te bouwen. En dat is zeker zo vandaag, met sterk evoluerende technieken en steeds meer bouwreglementeringen. De toename van het aantal bouwbedrijven dat niet heeft moeten aantonen dat ze weten waaraan ze beginnen, roept toch vragen op.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij RoofTech 

RoofTech maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.