naar top
Menu
Logo Print

Freelancers kunnen ook in bouwsector

Bouwunie vraag aanpassing van de Arbeidsrelatiewet
magazine

Het gebruik van freelancers is in de meeste sectoren een gangbaar fenomeen. De bouwsector reageert echter nog steeds verkrampt. Bij een samenwerking tussen een bouwonderneming en een zelfstandige wordt namelijk vaak meteen uitgegaan van schijnzelfstandigheid, hoewel er toch geen sprake is van fraude of sociale dumping. Daarom vraagt de Bouwunie een aanpassing van de Arbeidsrelatiewet.
Freelancers in de bouw kunnen namelijk een antwoord bieden op de vraag naar kwaliteit en flexibiliteit, en dat van beide kanten. Freelancers leveren kwalitatief werk omdat ze hun vak kennen, specialist zijn en de juiste ingesteldheid en verantwoordelijkheidszin hebben. Daarnaast kunnen ze een flexibele oplossing zijn om specifieke werken uit te voeren of pieken op te vangen. Tegelijkertijd zijn in de bouw meer en meer zelfstandigen actief. Zij willen flexibel werken en hun eigen baas zijn, zonder meteen een hele onderneming met eigen werknemers te ambiƫren.
Daarenboven kunnen freelancers ook een correctie reactie zijn op de soms oneerlijke concurrentie die bouwbedrijven ervaren. Buitenlandse gedetacheerden zijn veel goedkoper en beroepen zich vaak op de toepassing van de EU-regels om de Belgische wetgeving te omzeilen.

BOUWUNIE

BOUWUNIE

+3225881100
+3222530745