naar top
Menu
Logo Print

"WIJ HOUDEN VAST AAN HET WERKEN MET ROOFING"

Dakwerken Crabbé kiest voor de traditionele aanpak

Ook in de wereld van de dakwerken
en in het bijzonder als het gaat over platte daken
is productinnovatie niet meer weg te denken. Met als gevolg dat er best wel eens stevig gediscussieerd wordt over pro en contra, én over de duurzaamheid van de diverse materialen. Wij gingen in Zoutleeuw op bezoek bij Dakwerken Crabbé. Het bedrijf specialiseert zich in het plaatsen van platte daken, zowel in nieuwbouw- als in renovatieprojecten. Jo Van Gossum, medezaakvoerder en salesverantwoordelijke, legt uit waarom de firma trouw blijft aan werken met het klassieke bitumen.

ROOFING HEEFT ZIJN DEGELIJKHEID MEER DAN BEWEZEN

Het bedrijf Dakwerken Crabbé in Zoutleeuw bestaat al ruim zeventig jaar. “In 2003 heeft mijn vader Benny Van Gossum het bedrijf, waar hij toen al dertig jaar werkte, overgenomen, met Frans Knops (vandaag technisch en commercieel directeur) en nog een derde persoon. Die laatste heeft ondertussen de firma verlaten en ikzelf ben als medezaakvoerder aan boord gekomen", vertelt Jo Van Gossum. “We zijn specialist op het vlak van platte daken, maar plaatsen net zo goed hellende daken. Voor de platte daken werken we nog op de traditionele manier, met bitumen. Iedereen heeft vandaag de dag de mond vol over kunststof dakdichtingen zoals pvc, EPDM, TPO en dergelijke. Wij houden ons op dat vlak bewust nog een beetje afzijdig, omdat we geregeld vaststellen dat ook die materialen hun gebreken hebben. Ondanks de prognoses over een levensduur van vijftig jaar wordt ook hierop nog steeds 'maar' tien jaar garantie gegeven. Duurzaamheid en kwaliteit komen voor ons op de eerste plaats. Daarom kiezen wij dus ook voor materialen waarvan we weten dat ze hun degelijkheid al bewezen hebben, namelijk klassieke bitumen of roofing. Het moet toch ook wel gezegd worden dat de roofing anno 2017 in niets meer te vergelijken is met die van pakweg vijftien jaar geleden. Het feit dat er andere en nieuwe materialen op de markt gekomen zijn, heeft de producenten van bitumen aangezet hun product te verbeteren. Dat is natuurlijk positief. Zo is vandaag elk type roofing uitgerust met een sterke wapening, wat vroeger niet altijd zo was. Ook de veiligheidsvoorschriften voor het aanbrengen van roofing zijn strenger geworden."

500.000 M² PLATTE DAKEN PER JAAR, ALS DE WEERGODEN HET TOELATEN

Dakwerken Crabbé werkt zowel voor particulieren als voor bedrijven. “Wij hebben heel wat grote industriële bedrijven en winkelketens als klant. Ook een particuliere klant met een plat dak van pakweg 30 m² op zijn garage is echter zeer welkom bij ons", zegt Jo Van Gossum. “Voorts zijn er nog de syndici, en we voeren ook volledig in eigen beheer grote opdrachten uit, in het kader van patrimoniumbeheer van overheidsgebouwen, scholen, ziekenhuizen enzovoort. Gemiddeld plaatsen we op jaarbasis zo'n 500.000 m² dakbedekking. Uiteraard spelen de weersomstandigheden een belangrijke rol. Hoe meer het regent, hoe minder vierkante meterswe kunnen plaatsen. En jammer genoeg kun je in België die regenperiodes moeilijk voorspellen. We houden daar natuurlijk wel rekening mee in onze planning. In januari en februari rekenenwe op twee dagen per week dat we op de werf kunnen werken. Die prognose klopt lang niet altijd echter. Zo kenden we vorig jaar een immens natte lente. In april en mei hebben onze jongens bijna niet kunnen werken, waardoor we een behoorlijke achterstand in onze planning opliepen. Gelukkig was er een schitterend najaar, zodat we alle projecten uiteindelijk wel hebben kunnen afwerken. Dat is nu de Belgische realiteit. Als zelfs weerkundigen de grootste moeite hebben om het weer correct te voorspellen, dan is het voor ons nog veel moeilijker om correct te kunnen plannen. Mocht er morgen een weercomputer op de markt komen die 100% betrouwbaar is, dan zou ik met plezier een flink bedrag investeren om zo'n machine aan te schaffen."

WEINIG GROENDAKEN BIJ RENOVATIE

Dakwerken Crabbé vermeldt ook groendaken in het aanbod. Toch is dat aandeel miniem in de totale omzet. “In stedelijke omgevingen zijn groendaken bij nieuwbouwwoningen soms verplicht. Wij doen echter vooral renovaties van bestaande platte daken. De mogelijkheid om een groendak te plaatsen, is dan afhankelijk van de draagkracht van de bestaande structuur. Meestal is die niet berekend op het gewicht van een groendak, en dan kan het dus niet."

ONDERHOUDSCONTRACT KAN VEEL PROBLEMEN VOORKOMEN

Een plat dak is niet onderhoudsvrij. Jaarlijks onderhoud is zelfs geen overbodige luxe. “Net daarom bieden wij onze klanten een onderhoudscontract aan. Zo'n overeenkomst houdt in dat wij een- of tweemaal per jaar bij de klant langsgaan en het dak volledig proper maken. Alle bladeren, overhangende takken en ander afval worden verwijderd. Als het dak proper is, kunnen wij veel beter gaan controleren of er beschadigingen zijn of indicaties van slijtage. We kijken na of de naden nog overal goed dicht zijn en voeren kleine herstellingen uit.Een snelle herstelling van kleine beschadigingen voorkomt extra hoge kosten voor de gehele ofde gedeeltelijke renovatie van een dak. Als we hierbij meer structurele problemen vaststellen, dan melden we dit uiteraard aan de klant, zodat die heel snel een beslissing kan nemen omtrent een optimale oplossing."

DE HARDE STIEL VAN DAKWERKER

In het hoogseizoen stelt Dakwerken Crabbé zo'n vijftig mensen te werk, die aan de slag zijn op werven die over het hele land verspreid zijn. “Onze particuliere klanten situeren zich vooral in de buurt van Zoutleeuw of in een ruimere regio van vijftig kilometer. Bij bedrijven is dat verspreid over heel België. Klanten in de winkelvastgoedsector of supermarktketens bijvoorbeeld hebben in het hele land vestigingen. Als we met die klanten een onderhoudscontract afsluiten, dan betekent het dat we hen overal volgen. In ons bedrijf hebben we één ploeg die zich voornamelijk met dringende interventies bezighoudt.De job van dakwerker is best hard, en je moet uit het goeie hout gesneden zijn om dit vol te houden. Het gebeurt geregeld dat jonge gasten, die denken hier de job van hun dromen gevonden te hebben, uiteindelijk toch moeten afhaken omdat het te zwaar is. We hebben uiteraard veel en goed materiaal, zoals liften en kranen, maar af en toe moet er toch ook nog wel eens iets manueel worden getild. Toch kunnen we stellen dat we weinig problemen hebben om nieuwe mensen te vinden. Bijna dagelijks melden er zich spontaan kandidaten aan."

VEILIG WERKEN KOMT ALTIJD OP DE EERSTE PLAATS

Het werken op hoogte is inherent aan de installatie van platte daken. Veiligheid speelt dan ook een heel prominente rol bij Dakwerken Crabbé. “Wij voldoen uiteraard aan alle wettelijke voorschriften en die zijn niet min", beweert Jo Van Gossum. “We maken van de maanden januari en februari optimaal gebruik om ons personeel opleidingen te laten volgen, ook inzake veiligheid. Zelf volg ik ook die cursussen. Dat is voor mij niet verplicht, maar vanuit mijn verantwoordelijke functie vind ik het belangrijk te weten wat onze mensen daar precies aangeleerd krijgen. Ook de opleidingen over EHBO en brandveiligheid volg ik. Uiteraard zijn er nog heel wat opleidingen rond werken op hoogte of stellingen; ook die volgen we jaarlijks. Het feit dat we al jaren voor een aantal grote bedrijven uit de farmaceutische of petrochemische sector werken, bevestigt dat veiligheid voor ons een topprioriteit is. Binnenkort mogen we voor een van onze klanten in de farmaceutische sector 5.000 m² aan platte daken renoveren, en dan is het uiteraard ondenkbaar dat we ook maar één enkel klein veiligheidsdetail over het hoofd zouden zien. Ik denk dat de verhoogde aandacht voor veiligheid een van de belangrijkste evoluties in onze sector is geweest, samen met de introductie van allerhande toestellen die ons het leven gemakkelijker maken, zoals kranen en liften. Vroeger moest alles immers nog manueel viade ladder naar boven worden gedragen. Dat is nu gelukkig verleden tijd."

ONEERLIJKE CONCURRENTIE UIT OOST-EUROPA

Als Vlaams bedrijf ondervindt ook Dakwerken Crabbé concurrentie vanuit Oost-Europa, zegt Jo Van Gossum. “Vaak zijn dat bedrijven die het niet zo nauw nemen met de sociale wetgeving of met de veiligheidsvoorschriften. Hun werknemers werken voor een appel en een ei. Voor ons is dat eigenlijk oneerlijke concurrentie, omdat wij de regelgeving wel correct volgen én onze mensen behoorlijk verlonen. We worstelen eigenlijk met hetzelfde probleem als de transportsector. Ondanks de veelbelovende verklaringen van sommige politici, die dergelijke praktijken willen aanpakken, zien we in de markt en op de werf toch weinig veranderen. Dat maakt het voor onsbest moeilijk. Dergelijke praktijken beperken zich zelfs niet tot de grote werven. Ook op kleine werven bij particulieren zien we dit fenomeen. Let wel, het gaat hier niet over de afkomst van die mensen, want wij hebben ook allochtone medewerkers in dienst. Als het over veilig werken gaat echter, dan speelt communicatie ook een cruciale rol. Het zou niet de eerste keer zijn dat er een ongeval gebeurt op een werf omdat de veiligheidsvoorschriften niet werden nageleefd. En misschien had die medewerker dan gewoon de instructies niet goed begrepen wegens een taalprobleem. In de veronderstelling dat er van een veiligheidsopleiding sprake is, natuurlijk."

MET DE BEIDE VOETEN OP DE GROND BLIJVEN

Qua toekomstplannen wil Dakwerken Crabbé geen al te gekke sprongen maken. “We zijn tevreden met onze huidige situatie. We willen nu eigenlijk vooral met onze beide voeten op de grond blijven", zegt Jo Van Gossum. “Concrete uitbreidingsplannen zijn er momenteel niet. Ons bedrijf, met vijftig personeelsleden, heeft een mooie en stevige positie in de markt, en dat willen we zo houden. In de bouwsector kan alles snel veranderen, en het zou jammer zijn als we onszelf voorbij zouden hollen omdat we absoluut willen groeien. We zien dus wel wat de toekomst brengt", besluit Jo Van Gossum.