naar top
Menu
Logo Print
04/01/2019 - LAURENCE BLONDEEL

ZELFREINIGEND GLAS EN ONDERHOUD

Op zelfreinigend glas verschijnt condensatie aan de buitenkant minder snel dan op gewoon glas. Daarnaast heeft zelfreinigend glas andere pluspunten, want schoonmaken is gemakkelijker en is minder frequent nodig, aangezien vuil zich minder goed kan hechten aan het glasoppervlak. Dit soort beglazing wordt toegepast in gevels van residentiële woningen en utiliteitsbouw, maar ook voor dakramen, veranda’s, serres, etalages, stadsmeubilair ... Het is prima voor moeilijk bereikbare glasoppervlaktes en het is een geschikte oplossing voor locaties waar veel vervuiling plaatsvindt, zoals stedelijke gebieden, luchthavens, industriezones ...

zelfreinigend glas
Het hydrofiele oppervlak van een zelfreinigende beglazing zorgt voor een ander beeld na een regenbui

WERKINGSPRINCIPE

Zelfreinigend glas is voorzien van een transparante minerale coating met fotokatalytische en hydrofiele eigenschappen. De zelfreinigende werking, een combinatie van uv-stralen en regenwater, wordt geactiveerd, nadat het glasoppervlak enkele dagen aan het daglicht blootgesteld werd. De blootstelling aan uv-stralen en daglicht zorgt ervoor dat vuilresten degraderen en dat het glasoppervlak hydrofiel wordt. Regenwater, dat zich dankzij de hydrofiele eigenschap van de coating over het glas verspreidt, spoelt de afgebroken overblijfselen en minerale vuilresten weg. De coating zelf, die effectief is tegen regensporen, vegen en organische, atmosferische vuilresten, is volledig geïntegreerd met het glasoppervlak, waardoor de lange levensduur gegarandeerd is. De mate van zelfreinigende werking is uiteraard afhankelijk van de aard en de hoeveelheid vuil op het glas, van de mate van blootstelling aan zon en regen, en van de plaatsingshoek van het glasoppervlak. Verder zijn de mechanische, thermische en akoestische eigenschappen dezelfde als die van een gewone beglazing.

zelfreinigend glas
Vooral bij ramen die niet goed bereikbaar zijn, heeft een zelfreinigende beglazing zeker haar waarde

BEWERKING

Aangezien zowel zelfreinigend glas als anticondensatieglas gecoat is, is het belangrijk om de volgende punten in acht te nemen:
• Vermijd contact tussen het glasoppervlak en harde of scherpe voorwerpen, want die zouden eventueel de coating kunnen beschadigen. Net als op elk soort glas kunnen er ook op deze bijzondere variant krassen ontstaan. Bij zelfreinigend en/of anticondensatieglas kunnen de speciale eigenschappen verdwijnen op die plaatsen die beschadigd zijn.
• Rechtstreeks contact tussen het zelfreinigende en/of het anti-condensatieglas en siliconen en/of siliconenhoudende producten (zoals sprays, zuignappen, handschoenen …) moet vermeden worden, omdat die een chemische reactie kunnen veroorzaken met de speciale coating. De anticondens- en/of zelfreinigende werking kan ongedaan gemaakt worden.
• Scheid opgeslagen glasplaten met zachte ‘afstandhouders’, zodat er zich geen beschadigingen kunnen voordoen.

ONDERHOUD

• Reinig raamprofielen met niet-siliconenhoudende producten;
• Maak de coatingzijde schoon door er zacht of onthard water op te verstuiven; 
• Gebruik warm zeepwater met een zachte borstel voor hardnekkige vuilsporen, een zachte doek voor de gewone schoonmaak;
• Verwijder opgedroogde vuilresten nooit met cutters of andere scherpe voorwerpen; 
• Vermijd het gebruik van schurende of waterafstotende schoonmaakmiddelen.