Vlaamse regering keurt Noodkoopfonds goed

Fonds moet ook noodkoopwoningen energiezuinig maken

In Vlaanderen zijn bijna 120.000 huizen (of minstens 4% van het volledige woningpatrimonium) in slechte staat op het gebied van veiligheid en energiezuinigheid. Die woningen worden echter vaak noodgedwongen gekocht door mensen met een laag inkomen. Om dergelijke ‘noodkoopwoningen’ toch energetische te kunnen renoveren, heeft de Vlaamse regering het zogenoemde Noodkoopfonds van 15,5 miljoen euro goedgekeurd.
OCMW’s zullen in samenwerking met de Energiehuizen projecten opzetten waarbij ‘noodkopers’ een renteloze lening van maximaal 25.000 euro kunnen krijgen. Het OCMW betaalt de lening niet uit aan de eigenaars, maar rechtstreeks aan de aannemers die de werken uitvoeren. De OCMW’s en de Energiehuizen zullen ook samen instaan voor de sociale en bouwtechnische begeleiding.
De lener moet de lening pas terugbetalen als hij naar een andere woning verhuist of een andere woning verwerft. Of als er een termijn van 20 jaar is verlopen. Als de financiële situatie van de eigenaar het vereist, kan het OCMW beslissen om de afbetaling ook daarna nog te spreiden. De nieuwe renteloze lening voor ‘noodkopers’ kan trouwens gecombineerd worden met de bestaande 0%-energielening die de Energiehuizen toekennen aan de prioritaire doelgroep. Daarnaast kunnen natuurlijk steeds energiepremies worden aangevraagd.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij RoofTech 

RoofTech maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.