naar top
Menu
Logo Print

Onderzoek naar inbraakpreventie

Welke impact heeft een inbraak en hoe kunt u het voorkomen?
magazine

Belgen moeten bewuster omgaan met de risico’s op woninginbraak – en de nasleep ervan. Het Inbraakpreventie Platform lanceert hiervoor een tweejaarlijkse nationale enquête, samen met iVOX. Het onderzoek wordt gevoerd bij 1.000 Belgen en is representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. Aan de hand van de resultaten worden nieuwe inzichten vergaard in de manier waarop de Belg omgaat met de beveiliging van de eigen woning en de gevolgen van een inbraak. Het initiatief verenigt partners als de FOD Binnenlandse Zaken, de nationale actiedag 1dagniet en partners als Hörmann en Niko.
In het eerste onderzoekt focust het Platform zich vooral op de emotionele impact. Daarnaast wordt enig advies verstrekt rond preventieve maatregelen en oplossing om een inbraak te vermijden.
Een woninginbraak heeft vaak een grote impact op de slachtoffers. Er is de mogelijke financiële schade, maar tot op vandaag is nog bitter weinig geweten over de emotionele reactie: slecht slapen, concentratieproblemen, woede of irritatie zijn slechts enkele gevoelens waarmee je te kampen krijgt. Het laat ook lange tijd emotionele schade na – tot soms blijvende schade.
Preventie is dus erg belangrijk. Daarom lanceerde het Platform eind september een inbraakpreventiecheck, waarin een bewoner in enkele minuten kan zien hoe veilig de eigen woning is – en welke maatregelen hij of zij kan treffen. Daarnaast worden concrete oplossingen gegeven voor verschillende inbraakmethodes.