naar top
Menu
Logo Print

Uitdaging voor Aertssen-team tijdens precisielift

CC 3800-rupskranen verwijderen rotorbladen windturbine
magazine

De Belgische kraandienstverlener Aertssen heeft in opdracht van Enercon de rotorbladen van een windturbine verwijderd voor onderhoud. De rotorbladen hadden een gewicht van 72 ton, een lengte van 58 m en bevonden zich op een hoogte van 136 m. “Het was een lastige uitdaging, en alleen de uitgebreide ervaring van het team en de twee CC 3800-rupskranen maakten het mogelijk om de werken met succes uit te voeren”, aldus Peter Bertels, projectmanager van Aertssen.
Voor de werkzaamheden waren twee mogelijkheden: ofwel een grote kraan die de liften zelf zou kunnen verzorgen, ofwel twee compactere kranen die de lift in tandem zouden aanpakken. Uiteindelijk besloot het team om twee CC 3800-kranen te gebruiken omdat ze goedkoper waren, krachtig genoeg zouden zijn als ze samen werden gebruikt en de vereiste betrouwbaarheid en precisie-eigenschappen voor de lift zouden hebben.
Nadat alle voorbereidende stappen waren voltooid, waren de twee kranen en het Aertssen-team klaar voor de technisch ambitieuze lift. De rotorbladen van 72 ton moesten niet alleen vanaf een hoogt van 136 m worden opgenomen en veilig op de grond worden neergelaten, ze moesten ook nog eens perfect in balans blijven tijdens het proces. De punten van de rotorbladen hingen immers in een strop, dus de balans moest behouden blijven opdat de bladen niet uit de strop zouden glijden. Er moest dan ook uiterst precies te werk worden gegaan.

AERTSSEN KRANEN

AERTSSEN KRANEN

+3235610020
-