naar top
Menu
Logo Print

Bouwunie verwijt Vlaamse regering inconsequente houding

Bouwunie ontevreden met afschaffing Vlaamse vestigingswet bouw
magazine

De Vlaamse regering schaft per 1 januari 2019 de vereiste beroepsbekwaamheden voor elf bouwberoepen af en zo mag iedereen in Vlaanderen een bouwbedrijf starten. Volgens Bouwunie is voor heel wat beroepen een minimum aan beroepskennis noodzakelijk. In de bouwsector blijven kwaliteit en veiligheid belangrijk en op deze manier weet de consument niet of de aannemer bekwaam is voor de job. Bouwunie vraagt de Vlaamse regering dus volop in te zetten op sensibilisering en opleiding van beginnende bouwondernemers. Volgens Bouwunie heeft de Vlaamse regering een inconsequente houding die levenslang leren promoot maar bouwondernemers laat beginnen zonder één enkele opleidingsvereiste.
De vestigingswet staat onder druk sinds een Europese richtlijn bepaalt dat wie in het ene Europese land een gereglementeerd beroep mag uitoefenen, dat ook moet kunnen in een ander Europees land. De Vlaamse regering volgt deze redenering, maar de Waalse en de Brusselse regering (voorlopig nog) niet. Het effect daarvan is dat de Waalse of Brusselse vestigingsvoorwaarden gelden voor de eigen, Waalse of Brusselse bouwondernemers, maar niet voor de Europese. Voor de Vlaamse bouwondernemers heerst dus onduidelijkheid: zullen de vestigingsvoorwaarden van Brussel en Wallonië voor hen gelden of niet? “Wij vragen snel rechtszekerheid. Vlaanderen, Wallonië en Brussel moeten een samenwerkingsakkoord afsluiten, zodat Vlaamse bouwbedrijven geen bijkomende verplichtingen krijgen opgelegd”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.

Reacties
  • Bericht van Boonen Johan op 04/10/2018:
    Beste, zoals steeds lopen zowel de bouwunie/nsz enz achter de feiten aan. Zeg het gewoon luidop,Wij Europa, wij werken liever niet met bekwame vlaamse werklui, die zijn veel te duur. Geef ons maar werkvolk aan 12€/uur all-in. Natuurlijk mag de vlaamse arbeider ook komen aan dat loon en verhongeren en de schulden van deze vennootschappen die maar kort bestaan op zich nemen. Jullie verraden elke vlaaamse bouwarbeider dag na dag. Johan Boonen E-stuc bvba

BOUWUNIE

BOUWUNIE

+3225881100
+3222530745