naar top
Menu
Logo Print

Deadline voor verplichte dakisolatie nadert

Vooral eigenaars-verhuurders moeten tot actie overgaan
magazine

Aangezien 64% van de Vlaamse woningen werd gebouwd voor 1980, zijn voldoende isolatie en andere energetische ingrepen cruciaal. Daarom heeft de Vlaamse overheid nu enkele belangrijke deadlines voor de transitie naar een energiezuinig woningpatrimonium vastgelegd. Het gaat om dakisolatie in 2020, dubbele beglazing in 2023 en ten slotte elke woning even energiezuinig als nieuwbouw tegen 2050 (epc-kengetal 100 kWh/m²/jaar).
Vanaf 1 januari 2020 kan het ontbreken van dakisolatie dus voldoende zijn om een woning ongeschikt te verklaren. De mogelijke sancties bij een ongeschiktverklaring – zoals een jaarlijkse heffing of een strafrechtelijke handhaving – zijn niet van toepassing als de woning door de eigenaar zelf bewoond wordt. In de praktijk moeten dus vooral eigenaars-verhuurders tot actie overgaan. De private huurmarkt maakt 19% uit van het woningenpark in Vlaanderen, sociale woningen 7%. In beide categorieën wacht ongeveer 1 op 4 met isolatiewerken aan het dak. Daarbij gaat het in totaal om 194.000 huurwoningen.
De Vlaamse beleidsmakers hebben de minimumnorm voor dakisolatie vastgelegd op een isolatie- of R-waarde van 0,75 m²K/W. Dat is ongeveer 3 cm glaswol. “Dat is aan de lage kant. Om te voldoen aan de langetermijndoelstelling én om vandaag een premie voor dakisolatie te krijgen, moet uw dakisolatie minstens een R-waarde van 4,5 m²K/W of ongeveer 20 cm glaswol hebben”, besluit Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw.

VLAAMSE CONFEDERATIE BOUW

VLAAMSE CONFEDERATIE BOUW

+3225455751
+3225455907