naar top
Menu
Logo Print

Bouwsector kiest wintertijd

Vooral buitenwerkzaamheden bepalen keuze
magazine

De Europese Commissie heeft een voorstel klaar om de halfjaarlijkse overschakeling naar wintertijd (eind oktober) en zomertijd (eind maart) af te schaffen. EU-lidstaten zullen ervoor kunnen kiezen om heel het jaar door in winter- of in zomertijd te leven. De federale regering heeft al laten weten dat zij de keuze zal maken o.a. rekening houdend met de economische gevolgen van de twee opties.
Uit onderzoek van de Confederatie Bouw, waaraan 1.418 bouwondernemingen hebben deelgenomen, blijkt dat 58% liever een permanente wintertijd zou zien. Daardoor is het ’s morgens sneller dag, wat voor bouwbedrijven die doorgaans vroeg aan hun werkzaamheden beginnen veel beter uitkomt. Mocht men kiezen voor een permanente zomertijd, zou het in volle winter pas licht worden rond 10 uur ’s morgens. Daarom zijn de meeste bouwbedrijven met veel buitenwerkzaamheden, meer bepaald 71% van de ondervraagden, ervan overtuigd dat permanente wintertijd de beste optie is.
Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “Het is de meest verstandige optie voor de bouw om voor het permanent instellen van de wintertijd te kiezen. Die keuze komt het best overeen met de modus operandi van de meeste bouwbedrijven. We merken trouwens dat bouwondernemingen die voor de zomertijd opteren dat vooral doen om extraprofessionele redenen, bijvoorbeeld om sociale activiteiten te vervullen.” De sectororganisatie hoopt evenwel dat er in heel Europa voor een zelfde standaardtijd wordt gekozen.

Beurzen

CONFEDERATIE BOUW

CONFEDERATIE BOUW

+3225455600
-