naar top
Menu
Logo Print

Belgische bouwbedrijven hinken achterop

Meeste bedrijven gebruiken digitale technologieën nog niet
magazine

Net als veel andere sectoren staat de bouw voor een belangrijke digitale transitie. Voorlopig maken bouwbedrijven vooral gebruik van digitale toepassingen om hun administratie te beheren. Er is ook belangstelling voor disruptieve, digitale toepassingen, maar volgens een onderzoek van de Confederatie Bouw blijkt dat het daarin nog steeds om een duidelijke minderheid gaat.
Van de 272 bouwondernemingen die aan het onderzoek hebben deelgenomen, doet slechts 3% aan 3D-printing, past 3% robotisering toe, werkt 1% met drones en maakt 4% gebruik van Building Information Modelling (BIM). BIM is een methode om gemakkelijk gegevens tussen de verschillende bouwpartners te delen door gebruik te maken van 3D digitale bouwmodellen. Daarom is het zonder meer de toekomst voor de sector.
In Nederland werkt één op vijf bouwbedrijven met BIM, met andere woorden een pak meer dan in ons land. Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw, vindt dan ook dat de Belgische bouwsector waakzaam moet zijn. Als bedrijven de technologieën niet integreren, zal dat al op korte termijn voor een concurrentiehandicap zorgen ten opzichte van buitenlandse bouwbedrijven. De Confederatie Bouw is er echter wel van overtuigd dat de sector de digitale koers zal volgen en het wil daarom zorgen voor goede begeleiding. Op die manier zullen bedrijven de meerwaarde van de digitale tools inzien.

Beurzen

CONFEDERATIE BOUW

CONFEDERATIE BOUW

+3225455600
-